Alergije 1.dio

Sezona alergija je u punom zamahu, i svugdje po internetu se traže savjeti. Ne morate tražiti dalje, u ovom članku od tri dijela dobit ćete savjete kako se riješiti alergija. Naravno prva stvar kada posumnjate da bi mogli imati alergiju je da napravite alergijski test. Za detaljnije informacije o alergijskom testu možete upitati svojeg liječnika obiteljske medicine. Ne trebate se bojati testa, a rezultati će Vam odmah reći (naravno kad ih liječnik interpretira) da li ste alergični, i ako jeste na što točno ste alergični. Tek tada možete poduzeti korake za sprječavanje alergijskih reakcija.

Ovaj članak će se fokusirati na dvije najčešće alergije koje je vrlo lako spriječiti. No prije nego što krenemo na same alergije i kako ih spriječiti, pozabavit ćemo se malo sa samim pojmom alergije. Alergija je u osnovi neprirodna reakcija imunološkog sustava na normalne benigne supstance, to mogu biti biljke, životinje, hrana, insekti, a za koje Vaše tijelo misli da će mu naštetiti. Takve supstance nazivamo alergeni.

Kada dođete u kontakt sa alergenom, Vaše tijelo u krvotok ispušta kemikaliju koja se zove histamin (da bi se obranilo od supstanca za koje smatra da želi naštetiti tijelu), te dolazi do upala. Takva upala zove se alergijska reakcija. Ponekad alergijska reakcija zna biti tako ozbiljna da završi smrtnim slučajem. Dakle obranu od alergena treba uzeti vrlo ozbiljno. Neke od najčešćih alergija uključuje supstance:

1. Pelud i
2. Plijesani
3. Kućne životinja
4. Lateksa
5. Hrane

Od svih supstanci koje izazivaju alergiju, pelud je visoko na vrhu liste. Pelud dolazi od velikog broja biljaka i širi se poput “vatre” kroz zrak. Najdominatnije vrijeme za pelud je proljeće i ljeto kada mnoge od tih biljaka bujaju od života. Pelud se također ispušta i za vrijeme jesenske sezone, a osobe koje su alergične na pelud “do zraka” mogu doći tek tijekom zime, iako, postoje i biljke koje pelud ispuštaju i tijekom zime.

Autor slike: Joelk75