Čišćenje zelene plijesni 1.dio

Možda ćete se začuditi ali postoji nekoliko proizvoda za čišćenje koje koristite svakodnevno, a sa kojima možete očistiti zelenu plijesan. U ovom članku ćemo pobrojati neke od najčešćih takvih proizvoda koji su sigurni i efikasni kod upotrebe protiv zelene plijesni.
 
Plijesan je u stvari gljivica koja uspijeva u mokrim i vlažnim uvjetima. Može biti otkrivena na lokacijama u kući koje su često vlažne, kao što je na primjer kupaonica, kuhinja ili podrum. Plijesan može ošteti površinu na kojoj raste, također joj može promijeniti i boju. Može utjecati na ljude sa alergijama te u nekim slučajevima uzrokovati vrlo opasnu infekciju pluća ukoliko se udiše. Ključna stvar kod kontrole plijesni je kontrola vlage, naravno pod uvjetom da istovremeno uklonite i problem koji uzrokuje vlagu.
 
Od esencijalne je važnosti da osušite područja koja su vlažna i mokra kako bi spriječili da na njima raste vlaga. Ukoliko je vlaga problem u Vašoj kući, trebate ukloniti svu zelenu plijesan i riješiti se nepotrebnih izvora voda i vlage. Također ukoliko imate cijevi koje puštaju tada to obavezno trebate popraviti. Zelenu plijesan možete ukloniti za deterdžentom i vodom, nakon čega trebate potpuno osušiti površinu sa koju ste uklonili plijesan. Jedan od načina na koji možete osušiti površinu je putem sušila za kosa, naravno to je moguće ukoliko se radi o manjoj površini. Ako se sa zelenom plijesni inficiraju tapete ili sagovi tada ćete ih vrlo vjerojatno morati zamijeniti.
 
Neki od načina putem koji se možete riješiti zelene plijesni:
 
1. Čišćenje zelene plijesni putem deterdženta i vode
Čišćenje deterdžentom i vodom moguće je kod površina koje nemaju pora, kao što je na primjer staklo ili pločice. Deterdžent sam po sebi neće ubiti plijesan, ovo rješenje je namijenjeno isključivo za odstranjivanje zelene plijesni sa površine koja je vidljiva golim okom. Kada plijesan raste na materijalima koji nemaju pora, tada je dovoljno da očistite plijesan što je detaljnije moguće. Nije potrebno ubiti plijesan. Za čišćenje zelene plijesni sa jastuka pomiješajte 4 litre vode i ¼ sapuna.
Sa takvim pripravkom očistite jastuke. Trebate utrljate pripravak što je moguće jače sve dok ne nestanu sve mrlje tj. plijesan. Deterdžent bi trebao ubiti svu plijesan i istovremeno riješiti sve mrlje. Ukoliko ostanu mrlje koje niste uspjeli riješiti sa ovim pripravkom tada možete probati sa sokom od limuna, on bi trebao riješiti sve preostale mrlje. Međutim i nakon što primijenite sok od limuna postoji mogućnost da ostane blijede mrlje na jastucima. Na njih stavite još soka od limuna te tada stavite jastuke da se osuše na suncu. Sok od limuna će izvući preostale mrlje van koristeći sunce kao katalizator.
 
2. Čišćenje zelene plijesni za sodom bikarbonom
Raspršite soda bikarbonu preko pljesnivog saga tako da je sva plijesan prekrivena sa sodom bikarbonom. Ostavite sodu bikarbonu na sagu najmanje 20-tak minuta, a ukoliko je to moguće, poželjno je da ostane i preko noći. Ujutro možete očistiti ostatke za usisavačem. Soda bikarbona se također može koristiti i za čišćenje spojiva između pločica. U tom slučaju trebate soda bikarbonu pomiješati sa vodom da dobite laganu pastu, nakon toga tu pastu možete primijeniti na problematične površine. Nakon što ste primijeniti takvu smjesu na spojiva, isperite sa vodom ili sa octom.