Čišćenje zelene plijesni 2.dio

3. Čišćenje zelene plijesni sa prahom od boraksa
Stavite jednu šalicu boraksovog praha u jednu šalicu vode. Sa tim pripravkom možete očistiti podove. Oribajte zelenu plijesan sa ovim pripravkom. Nakon što ste primijenili ovu smjesu počistite sve ostatke, ali nemojte isprati površinu. Ukoliko ostaviti boraksa na površini to će spriječiti zelenu plijesan da se ponovno pojavi. Ponovite postupak sve dok niste očistili svu zelenu plijesan. Područje koje čistite trebalo bi imati dobru ventilaciju sa direktnim odvodom zraka izvan Vaših životnih prostorija. Također ukoliko je to moguće prostor koji čistite trebalo bi izložiti suncu. To će pomoći da se površina što prije osuši.
 
4. Čišćenje zelene plijesni sa octom
Čišćenje plijesni na teškim površinama zahtjeva pripravak koji se sadržavati jednake dio octa i vode. Napunite sprej sa pripravkom. Posprejajte površine u kuhinji i kupaoni sa pripravkom i očistite površine sa grubom četkom.
U zadnje vrijeme postoje gotovi kemijski proizvodi koji su u pakiranju kao i naš pripravak, a reklamiraju se tako da se trebaju primijeniti nakon tuširanja u kupaoni. Pripravak koji smo ovdje opisali radi na isti način i nije ništa slabiji od takvih proizvoda, izuzetak su proizvodi koji koriste teške kemikalije za ubijanje plijesni.
 
5. Čišćenje zelene plijesni sa bjelilom
Pripravak napravite tako da ovisno o veličini posude stavite pola bjelila, pola vode. Sa takvim pripravkom možete očistiti sagove i tapete koji su zaražene sa plijesni. Uronite spužvu ili komad tkanine u pripravak i nanesite ga na cijelu površinu zaraženu sa plijesni. Tkanina će pomoći kod hvatanja spora prilikom čišćenja. Pripravak će ubiti zelenu plijesan, međutim ukoliko je površina na koju nanosite porozna tada trebate prije ili poslije čišćenja nanijeti i kemijski pripravak namijenjen posebno ubijanju plijesni.
 
6. Čišćenje zelene plijesni sa vodikovim peroksidom
Uzmite bocu vodikovog peroksida sa 3% koncentracijom. Vodikov peroksid premjestite u sprej i nasprejajte površinu koja je zahvaćena sa plijesni. Ostavite najmanje 15 min da djeluje na površinu i da ubije plijesan. Nakon toga, izribajte područje da bi uklonili plijesan i mrlje.
Ukoliko je plijesan uporna koristite vodikov peroksid sa maksimalnom koncentracijom. Jednostavno očistite područje nekoliko puta sa pripravkom, pričekajte da odstoji 15 minuta i izribajte za četkicom. Ukoliko Vam je ostalo pripravka u bočici morate ga držati na tamnim mjestima, zbog toga jer svjetlost može smanjiti učinkovitost vodikovog peroksida. Za još bolji učinak kod uklanjanja plijesni možete koristiti mješavinu vodikovog peroksida sa octom.
 
Vodikov peroksid je učinkovit kod ubijanja plijesni zbog toga jer sadrži u sebi antibakterijske, antivirusne i elemente protivi gljivica. Puno ga je sigurnije upotrebljavati u usporedbi sa bjelilom zbog toga jer ne ostavlja toksične ostatke te ne isparava toksične pare koje mogu našteti ljudima. Vodikov peroksid je dobar kod čišćenja svih materijala uključujući odjeću, zidove, spojeve kod pločica, pločice i kuhinjske aparate. Kada čistite sagove najbolje je da to obavite vani za vrijeme sunčanog dana s time da obavezno sag izložite suncu. Pripravak koji trebate koristiti mora sadržavati 1/5 3% vodikov peroksid i 4/5 vodu. Nanesite takav pripravak na zadnji dio saga i dopustite suncu da djeluje na sag. Kombinacija direktnog sunčevog svjetla i vodikovog peroksida će ubiti spore od plijesni.