Čišćenje zelene plijesni 3.dio

7. Čišćenje zelene plijesni sa amonijakom
Napraviti pripravak amonijaka na način da stavite pola amonijaka i pola vode. Napunite sa pripravkom sprej i posprejate po površinama koje su zahvaćene sa plijesni. Ostavite pripravak da djeluje nekoliko sati prije nego izribate površinu sa vodom. Nakon što izribate ili očistite površinu sa vodom, dopustite da se područje u potpunosti osuši.
 
Amonijak, slično kao i bjelilo ubija plijesan koja raste na površina bez pora, kao što su na primjer kade, pločice, staklo itd. Ipak treba naglasiti da amonijak nije učinkovit ubojica ukoliko plijesan raste na poroznim materijalima kao što je drvo. Amonijak je dosta jaka kemikalija, isparava toksične pare kada se pomiješa sa bjelilom i zbog toga ga treba koristiti sa oprezom.
 
8. Čišćenje zelene plijesni sa tekućim deterdžentom
Pomiješajte dvije šalice hladne vode i jednu mjericu tekućeg deterdženta. Snažno promiješajte dok ne dobite gustu sapunicu. Umočite krpu da pokupiti sapunicu. Utrljajte sapunicu nježno na pljesnjivi dio saga.
 
Prebaciti se na čiste dijelove saga te i tamo primijenit pripravak. Nakon primjene pripravka izribajte sag za krpom i običnom odom. Probajte što bolje osušiti sag sa suhom krpom da bi izbjegli pretjeranu vlagu.
 
Umiješajte 4 litre tople vode i pola šalice praha od boraksa ukoliko je ostalo još plijesni na sagu. Umočite krpu u pripravak i primijenite na sag sve dok plijesan ne nestane. Nakon primijene pripravka izribajte sag za običnom vodom i krpom te potom što bolje osušite sag.
 
9. Čišćenje zelene plijesni sa kućnim sredstvom za dezinfekciju
Nakon što je sva plijesan počišćena, primijeniti sprej za dezinfekciju da bi dodatno pročistili područje. U plastičnu bocu spreja stavite jednu šalicu destilirane vode i jednu šalicu 91% izopropanola te sok od nekoliko limuna. Pripravak je siguran da se pospreja po zraku jer neće naštetiti površinama sa kojima dođe u kontakt. Ukoliko niste smjesu potrošili do kraja spremite je u hladnjak i potrošite najkasnije za nekoliko tjedana. Ovaj pripravak će Vašom životnom prostoru dati sterilan miris koji ćete često osjetiti priliko posjeta bolnici.
 
10. Čišćenje zelene plijesni sa ekstraktom od sjemenka grejpfruta
Mnogi kućanstva nemaju pri ruci ekstrakt od sjemenka grejpfruta ali ga je danas vrlo lako nabaviti u trgovinama. Pripravak napraviti tako da stavite 20 kapi ekstraktom od sjemenka grejpfruta u šalicu sa vodom. Pošpricajte pripravak po površini na kojoj se nalazi plijesan te sa mekanom tkaninom uklonite plijesan. Lagani ostatak od pripravka će spriječiti plijesan od vraćanja.
 
11. Čišćenje zelene plijesni sa limunskom kiselinom
Limunsku kiselinu možete kupiti u bilo kojoj trgovinu i to vrlo jeftino. Pripravak napravite tako da stavite 1 šalicu limunske kiseline na 6 litara vode. Stavite pripravak na krpu te na površinu koju čistite, ovdje treba napomenuti da ovaj pripravak jako brzo isparava pa je potrebno vrlo brzo očistiti površinu na koju ste nanijeli pripravak.
Ukoliko čistite spojeve između pločica možete nanijeti ovakav pripravak i ostaviti ga malo da djeluje.
 
Čiščenje sa limunskom kiselinom nije najjače opcija koju imate u svojem arsenalu u borbi protiv plijesni, zbog toge ćete morati nekoliko puta ponoviti postupak. Međutim ukoliko imate malu djecu ovo je najsigurniji način uklanjanja plijesni sa zahvaćenih površina. Čišćenje spojeva između pločica ne samo da je ekološki savjesno već je i vrlo efektivno.
 
Nemojte zaboraviti da bi bilo dobro da nakon što se riješite plijesni postavite sustav za prozračivanje koje će Vam uvelike pomoći da se plijesan nikad ne vrati.