Ventilacijski sustavi

U početku inovacija – ventilacijski sustav za kuhinje koji je imao dovod zraka izvana. Nakon ovog izuma se implementiraju sustavi za ventilaciju koji osiguravaju da životne prostorije budu “zdrave”. Danas su moderni sustavi ventilacije s povratom topline – rekuperatori.

Dajemo više od samo ugodne klime u Vašem životnom prostoru
Glavna stvar koja nas diferencira od konkurencije su fokusirani ventilacijski sustavi za životne prostorije. Takva ventilacija zahtijeva prilagođena rješenja za svakog korisnika. Da bi osigurali životne prostorije idealnim mjestom za boravljenje izrađujemo ventilacijske sustave koje omogućuju čist zrak u svim prostorija. Posebnu pozornost posvećujemo tome da ventilacija bude postavljena na način da zidovi budu uvijek suhi bez vlage i plijesni. Također naši sustavi omogućuju znatne uštede u računima za grijanje. Naši proizvodi su garancija za kvalitetu i uslugu.

U prošlosti
Izmjena zraka u prostorijama radila se na način da su postojali višestruki zglobovi u strukturi zgrade, npr. kao vrata ili prozori. Na taj način se je ispuštala vlaga i nečisti zrak iz prostorija. Da bi se dolazilo do idealnog zraka u prostoriju često je bilo potrebno napraviti do 5 izmjena u jednom satu. Kondenzacija se je nakupljala samo na prozorima bez nekih posljedica kao što je rast plijesni. Ventilacija se je događala jedino kada je zrak “bježao” iz prostorija, najčešće zbog propusta u izgradnji. Ventilacije u ostatku doma se je također uglavnom oslanjala na vrata i prozore.

Od kuda dolaze štetne čestice?
Namještaj, sagovi i slike ispuštaju štetne čestica u vrlo niskim razinama. Vlaga se generira od disanja žitelja, tuširanja, pranja, kuhanja i od biljaka koje se nalaze u životnim prostorijama. U kućanstvu koje ima četiri žitelja, svaki dan ispari oko 10 litara vode koje generiraju sami žitelji.

Kamo sa nepoželjnom vlagom i nečistim zrakom?
Zrak može apsorbirati samo određenu količinu vlage. Količina vlage koju zrak može apsorbirati ovisi o temperaturi: topao zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Ukoliko se topao, vlažan zrak ohladi, npr. na hladnim površinama, dolazi do kondenzacije. To se može vidjeti u ljetnim vremenima kada pijete hladno piće iz čaše. Opasnost od razvijanja plijesni na hladnijim područjima vanjskih zidova je velika, isto kao i u kutovima gdje se hladni zrak može kondenzirati, što je ujedno i najbolje područje za rast plijesni. Najbolja zaštita od tih problema je kroz kvalitetnu ventilaciju. Ventilacija “izvlači” iz prostorija vlažan i nečist zrak što oduzima plijesni idealne uvjeti za razvoj.

Danas
Regulacija o uštedi energije, koju će i Hrvatska morati primjenjivati ulaskom u europsku uniju, primjenjuje se na nove i restaurirane zgrade. Jedna od obaveza je da zgrade budu “nepropusne” tako da nema prirodne izmjene zraka. Zbog toga će stanovnici tih zgrada morati implementirati aktivnu ventilaciju bez nepotrebnih gubitaka energije. Efektivna ventilacija bez gubitaka energija je gotovo nemoguća sa ventilacijom koja se temelji na prozorima i vratima. Zbog velikih cijena energije, većina stanovnika se odlučuje na slabiju ventilaciju. Zbog toga dolazi do vlažnosti koja je štetna po zdravlje žitelja a kasnije dolazi do nastanka plijesni koja može dovesti do ozbiljnih problema u samoj strukturi građevina kao i zdravlju žitelja. Zbog toga je potrebno zrak dovesti putem aktivne ventilacije sa prijenos topline. Naši proizvodi imaju takve mogućnosti koji su u mogu dovesti pravu količinu zraka u reguliranim uvjetima, i čiji transport izbacuje zrak i sve štetne čestice u prirodu, brzo i diskretno. U isto vrijeme oni održavaju vlažnost zraka malom zbog čega se onemogućuje rast plijesni. Ukoliko ste alergični, tada konačno možete uzeti puna pluća zraka, zbog toga jer sve štetne čestice ostaju van životnih prostorija.