Ventilacija

Umjetne ventilacije
 
Ventilacija zbog sagorijevanja goriva
Kućanski aparati koji rade na goriva (bilo u krutom, plinovitom ili tekućem stanju) zahtijevaju vanjski zrak prilikom sagorijevanja. Takva goriva ne mogu sagorijevati efikasno bez dovoljno kisika. Ukoliko se toksični nusprodukti sagorijevanja pravilno ne izventiliraju, mogu se nagomilati u prostoriji i čak imati teške posljedice po život. U starijim kućama ventilacija za takve aparate često zna biti u lošem stanju pa je zbog toga važno da ima i alternativni način ventilacije. Jedan od načina kako se taj problem može riješiti je putem posebnih cijevi koji se izgrade posebno za svaki aparat.
 
Izmjena zraka uz zadržavanje topline
Da li postoji neki sigurni način na koji možemo zadržati toplinu koja se izgubi prilikom ventilacije zraka? Ventilacije za izmjenu zraka uz zadržavanje topline su napravljene uprave za takve stvari. Tehnologija za izmjenu zraka uz zadržavanje topline je prilično nova te pronalazi sve veću upotrebu u domovima zbog strategija da se što više uštedi na zagrijavanju životnih prostorija. Princip na kojem radi ova tehnologija je vrlo jednostavan, zrak koji izlazi van prolazi kroz posebna cijevi koji na sebe preuzima toplinu toga zraka, nakon toga kroz te cijevi se pušta novi svježi zrak koji preuzima toplinu sa cijevi. Sustavi za izmjenu zraka uz zadržavanje topline se mogu postaviti bilo gdje ali najčešće mjesto na koje se postavljaju je krov. U svakom slučaju prije nego krenete sa postavljanjem ovakvog sustava najbolje je da zatražite savjet profesionalca.
 
Strategija ventilacije zraka
Kada ste definirali potrebe svake prostorije u kući za svježim zrakom tj. koji su problemi koji treba riješiti kao na primjer zahtjevi za toplim zrakom, zahtjevi za sagorijevanjem ili prostorija sa previše vlažnosti, tada se spremni za izradu stratege ventilacije zraka. Najvažnija odluka koja trebate donijeti odmah na početku je da li ćete postaviti sustava za izmjenu zraka uz zadržavanje topline po cijeloj kući ili samo u određenim prostorijama. Nakon što to odlučite strategija je više-manje definirana i možete krenuti sa postavljanjem sustava za ventilaciju. Gledano sa aspekta štednje energije to je ujedno i najbolja opcija. Ukoliko se ipak odlučite za „klasični“ sustav za ventilaciju tada morate voditi računa o tome da pravilno izračunate koliko je izmjena zraka potrebno u svakoj prostoriji. Ukoliko Vam ovo sve izgleda komplicirano uvijek se možete obratiti nama za savjet.
 
Na Vama je da odlučite koliko ćete sofisticirano ili jednostavno rješenje koristiti. Zapamtite da u velikoj kući u vrlo hladnom ili po vrlo vjetrovitom vremenu svaki sustav koji imate će morati biti zatvoren jer će inače pritisak tjerati zrak unutra.
 
Što god da odlučite, vrlo je važno da razvijete strategiju za ventilaciju koja najbolje odgovara Vašem životnom prostoru.