Vlaga u kući

Vlaga u kući je krucijalni element da bi se postiglo zdravo okružje u kućnim prostorijama. Premalo vlage u kući može izazvati suhoću dišnih puteva i uzrokovati respiracijske probleme, previše vlage u kući također može dovesti do značajnih problema sa zdravljem te strukturalnih problema u kući. Astma, alergije, i druge respiratorske bolesti su glavni zdravstveni problemi koje imaju djeca i drugi stanovnici u kući u kojoj ima previše vlage. Prevelika vlažnost također doprinosi i drugim opasnostima po ljudsko zdravlje kao što je plijesan, žohari i grinje.
 
Neki od simptoma koji upućuju na pretjeranu vlažnost u kući uključuju:
 
Erodiranje metala
 
Kondenzacija na cijevima i/ili na prozorima
 
Truljenje drva
 
Rast plijesni
 
Ljuštenje boje
 
Raspadanje strukturnih dijelova kuće
 
Vidljivo curenje vode
 
Diskoloracija različitih površina
 
Intenzivan miris
 
Ovi simptomi mogu biti vidljivi okom ili mogu biti skriveni na različitim mjestima, npr. iza zidova, ispod namještaja i sagova, ili na primjer u podrumu. U procjeni problema sa vlagom u životnim prostorijama, važno je znati mjesta na kojima bi se problem mogao manifestirati te vizualno pregledati sva područja koja su dostupna. Također možete koristiti jeftine mjerače vlage da bi testirali koja je vlažnost u područjima koja su teško dostupna.
 
Problemi sa vlagom u kući mogu nastati od vanjskih ili unutarnjih problema. Prevencija i uklanjanje problema sa vlagom uključuje micanje ili blokiranje izvora vlage te u isto vrijeme postavljanje adekvatne ventilacije. Neki od specifičnih savjeta za prevenciju i eliminiranje pretjerane vlage u kući uključuju:
 
– Često čistite i održavajte oluke, također trebate se pobrinuti da je odvod vode pravilno odrađen tj. da vode ne dolazi do temelja zgrade.
 
– Postavite ventilaciju u kupaonici ili kuhinji te otvorite prozore za adekvatnu ventilaciju.
 
– Pripazite da sav namještaj i drugi uređaji ne dodiruju vanjske zidove za unutrašnje strane.
 
– Isušite svu odjeću u sušilici koja ima direktni odvod zraka van životnih prostorija ili sušite odjeću vani.
 
– Prekrijte zemljane podove u podrumu sa plastikom ili bilo koji drugim materijalom koji će spriječiti isparavanje vlage.
 
– Popravite sve cijevi koje cure, krov koji prokišnjava, i sve pukotine u temeljima zidova kada je to najranije moguće.
 
– Osigurajte se da zemlja blizu temelja kuće ili zgrade je odvojena od zidova.
 
– Držite temperaturu u kući udobnom – ne previše vrućom po zimi ili previše hladnom po ljeti. Drastične razlike temperature unutar ili izvan kuće mogu dosta doprinijeti problemima sa vlagom.
 
– Daljnje koraci prevencije su obavezno kontroliranje vlage u kući tijekom izgradnje kuće ili kasnije renovacije.
 
Jednom kad riješite sve probleme koji su uzrok vlazi, najbolji način da se trajno riješite vlage je postavljanje sustava za prozračivanje. Sustavi za prozračivanje Vam omogućuje kontrole vlage u Vašim životnim prostorijama te filtriranje zraka koji dolazi izvana. Na taj način uvijek imate idealno vlažan zrak bez štetnih čestica. Kontaktirajte nas još danas za ponudu postavljanja sustava za prozračivanje.